
"כסף זה לא הכל בחיים" הוא מטבע לשון, שכיכב ברשימת הביטויים השנואים עלי עוד מילדות. הביטוי העיקש הזה שמסרב להיעלם, ליווה אותי ואת חברי לאורך מסלול הינקות-ילדות-נערות ועד היום. על הדרך, אספנו עוד מבני משפחתו עוד כמה אמרות שפר כמו: "עושר זה לא אושר", "איזה הוא עשיר השמח בחלקו" והסיפור הגדול מכולם, הסיפור הארור על המיליונר והדייג.
אז הנה התשובה שלי: כסף הוא לא הכל בחיים, כי אחרת לא היה מה לקנות בו, או בציטוט מדויק של אנכי הצעיר בעודי עונה למורה נעמי בכתה ג "כסף זה לא הכל, אבל אם היה לי כסף הייתי קונה את בית הספר הזה, ואת לא היית המורה שלי יותר".
אז בואו נדבר קצת על כסף ועל איך הוא משנה את העולם של כולנו. נדבר על אחת התופעות הקיצוניות ביותר במציאות הכלכלית העולמית, השינויים במחיר הנפט. נעקוב אחרי עובדות שכולנו מכירים, הזוכות להקשר שונה לגמרי אם מתייחסים לשוק הזה ונראה איך המורה נעמי טעתה טעות מרה. במקביל, ותסלחו לי על היותי תלמיד בית הספר לממשל, נתייחס גם לזווית היחב"ל בתמונה. כך נכסה את שני הנושאים שהשפעתם על היכולת שלנו לקנות קוטג' היא החזקה ביותר, הכסף, והאגו של אנשים הממונים על ניהול המדינות והחיים שלנו. יהיה מעניין, גם אם זה לא הכל בחיים.
אם נסתכל על 6 השנים האחרונות מחירי הנפט נמצאים בצניחה. היום, בעקבות גילוי הגז הישראלי (נו, זה של תשובה ושלנו ושל נובל אנרג'י האמריקנית, הגז הזה) מחירי הנפט משמעותיים עבורנו מאי-פעם. אם לפני כן מחירים גבוהים גרמו לנו להשאיר חבר בבית בשביל להוציא רכב אחד ולא לשלם דלק פעמיים, ומימנו מדינות שבתורן מימנו את הקליינטים של "בצלם", היום נפט יקר זה גז יקר וגז יקר אומר יותר כסף בכיס שלך ושלי. האחראיות העיקריות לקביעת המחיר הן ארה"ב וסעודיה (AKA ערב הסעודית), ולשתי המדינות סיבות מהזירה הכלכלית והמדינית כאחד. אז נשימה עמוקה ונצלול פנימה:
ארה"ב היא מעצמת על, אבל הייתה לה נקודת פגיעות והיא הצורך שלה בנפט ממקורות חיצוניים. במהלך אסטרטגי טכנולוגי, פיתחו שם תעשייה שנקראת "הפקת נפט מפצלים" שזו דרך מורכבת לתאר את העובדה שהיום הם יודעים לשאוב נפט, ממרבצים שהיו לא רלוונטיים. התהליך לא זול ולא פשוט אבל הוא עובד, וכראיה אפשר להסתכל על מה שקרה בין השנים 2008-2013: מבחינה כלכלית, ארה"ב צמצמה את הנזילה הקבועה של הדולרים החוצה (ייבוא נפט אמריקני) ב80% - כמות בלתי נתפסת. הדבר עולה בקנה אחד עם העובדה שארה"ב הייתה אחראית ל7% מייצור הנפט העולמי ב2008 לעומת 10.7% בשנת 2013. בנוסף, הכמות שנותר לה לייבא קטנה יותר (אז אפשר לקנות גם מיצרניות קטנות, למשל ונצואלה. ולאו דווקא מהגדולות, למשל איראן, סין או רוסיה - "חברות הנפש" של ארה"ב) וגם הכמות הזו, נרכשת במחיר זול יותר. מבחינה יחב"לית, רוסיה, אשר לה כלכלה שהתבססה רובה ככולה על ייצוא הנפט, מדממת אנושות כתוצאה מירידת המחירים והאינפלציה הנוראית במטבע הרוסי היא מתכון בטוח למתחים פנימיים במדינה; איראן - שרק לאחרונה נוכחנו עד כמה השפיעו עליה הסנקציות הכלכליות - נפגעה גם היא מהירידה במחירי הדלק; סין – שכולנו יודעים כמה ארה"ב מחבבת אותה - גם היא יצואנית דלק וחברה במועדון "דלק זול זו באסה גדולה". ואחרונים חביבים, דאע"ש השולטים במקורות נפט ומחיר נמוך משמעותו פחות סחר, במוצר שהוא "מוקצה" בינ"ל, וגם ככה אפשר לקנות כמוהו בזול.
סעודיה היא היצרנית החזקה ביותר בשוק הנפט. היא יצואנית נפט אדירה, ויושבת על מאגרי הנפט הגדולים בעולם. מה שאומר שיש לה מחסנים בהם יש יותר נפט ממה שהיא תצטרך לאורך שנים. מעניין להבין, שאם סעודיה תגביל את הייצוא שלה, מחירי הנפט יזנקו, והיא הרי מוכרת המון נפט, אז כדאי לה לא? אז זהו, שלא. מבחינה כלכלית, לסעודיה לא חסר כסף, אבל המחיר הנמוך של הנפט מקשה יותר על האחרות מאשר עליה. למה? כי סעודיה מלאה בנפט, מפוצצת. "מחיר ההפקה" הוא מושג חדש, המתאר כמה עולה להפיק חבית נפט. אז לדעת המומחים, לסעודיה עולה 29$ להפיק חבית, לפצלי הנפט (זוכרים אותם?) בארה"ב עולה 62$. עוד שחקן מערבי עליו פסחנו (כי הוא פחות משמעותי, ופוליטית הוא מעניין כמו שווייץ בערך) הוא תעשיית הפקת הנפט מ"חולות הנפט" בקנדה, להם זה עולה 74$. כלומר, כשהמחיר נמוך, הסעודים מרוויחים פחות, אבל לא מפסידים, לעומת המתחרים, להם זה כואב הרבה יותר. ואם לחברות לא משתלם לייצר נפט בשיטות יקרות וחדשניות, אז תעשיות כאלו יסגרו, ואז כשהסעודים ישלטו במחיר באופן הדוק יותר, יהיה להם כיף חיים. מבחינה יחב"לית, נשאל את השאלה: מה משותף לארה"ב, ישראל וערב הסעודית? התשובה היא ששלושתן מדינות, אבל אם אתם פחות בקטע של להתחכם, אז שלושתן שונאות את איראן שנאת מוות. סעודיה פוחדת מאיראן, וממש לא מעוניינת באיראן גרעינית. אז בעצם, מה שעושה ארה"ב לרוסיה עושה סעודיה לאיראן. את דאע"ש שתיהן לא מחבבות אז גם לסעודיה לא מפריע (בלשון המעטה) שהנפט של דאע"ש יוותר בידי קוצצי הראשים, ולא יימכר ברווח שיאפשר התרחבות לשחקן מסוכן ובלתי צפוי.
אם כן, אנחנו יודעים עכשיו הרבה יותר על הדברים הרציניים באמת, אלו שמכתיבים את סדר היום ומשפיעים על החיים של כולנו. לעניות דעתי, אלו האינטרסים הממשיים שמסובבים את העולם, וככאלה, קשה מאד לשנות אותם. השאר, זה רעש סטטי, עשן ואובך המסתיר את האינטרסים הפשוטים והגלויים כל כך. השאלה אם ישראל תייצא גז או לא, הופכת פתאום למשמעותית הרבה יותר אם מבינים שעוד גז אומר צניחה נוספת בנפט, מה שאומר עוד נזק ל"צד האפל". שימו לב איך אפשר להבין, בלי לדעת כלום מעבר למה שלמדנו, שסביר שסעודיה תהיה בצד שלנו בנושאים כאלה (אכן עודדה מאד את הסנקציות הקשות שהוטלו על איראן) ואיך ברור שאסור לנו לסמוך על מדינות המוגדרות יצואניות נפט, כי האינטרס הגדול ביותר שלהן מתאחד עם רוסיה סין איראן ודאע"ש, ולא אתנו. העולם מתחלק לצבאות ברורים: יצואניות הנפט מחד, ויבואניות הנפט וסעודיה מאידך.
תשמרו את הדברים טוב טוב בראש, אל תתנו לסיפורים מורכבים לסבך אתכם, ולגרום לכם להחליט שהעולם מורכב מידי ולא ניתן להבין באמת מי נגד מי ולמה. הדברים פשוטים יותר מהמצג אותו אנחנו רואים בחדשות, ובסוף מדינות מורכבות מבני אדם, ובני האדם האלה רוצים את אותו הדבר בכל מקום. בהמשך יהיה מעניין להכנס לזווית הישראלית, מה כדאי ומה לא כדאי לנו לעשות. האם יש הזדמנויות אותן אנחנו יכולים לנצל לטובתנו, בייחוד עכשיו כשיש לנו נשק ביד (לא, לא הנשק, זה רק לפי פרסומים זרים... הכוונה לשדות הגז). בדיוק צועקת לי החברה שלי שמחיר חבית נפט צנח אל מתחת ל40$ ! מה שאומר אמריקנים מרוצים במשרד הביטחון, אמריקנים כועסים במשרד האוצר, סעודים מדושני ממון מחייכים אחד אל השני בין מרפסות הבנויות על אדמה שמזיעה נפט, והרבה יריבים למערב שתולשים שיערות מרוב זעם. ואם תראו את המורה נעמי אל תשכחו, כסף זה לא הכל, אבל בטוח שהוא יותר חשוב להבנת המציאות משיעור גיאוגרפיה.
