top of page

איך להצליח בלימודים ולהשאר "חיים"

הימים הארוכים בבינתחומי, ההפסקות הקצרות והצורך להישאר מרוכזים בשיעורים ארוכים גם אחרי המסיבה המטורפת של אתמול בלילה גורמים לנו לפנות בהפסקות למזונות 'מנחמים' שיוצרים אשליה כאילו הם אלו שישמרו עלינו ערניים בשיעור הבא. אם גם אתם נפלתם למעגל הזה ולא מבינים למה ה'קסם' הזה לא עובד, הנה כמה סיבות שיעזרו לכם להבין איך אפשר לעבור את הסמסטר בחיים (גם מבפנים).

החברה המודרנית עוסקת רבות בהקשר שבין תזונה ליכולות הריכוז של תלמידים ובני נוער וכבר נעשו מחקרים רבים בתחום אשר קוראים להקפדה על תזונה מאוזנת על מנת לשמור על רמות ריכוז קבועות. ההשפעה של תזונה על החיים שלנו היא כה גדולה שלא סתם נתבע המשפט: YOU ARE WHAT YOU EAT.

כסטודנטים שנדרשים להתמודד עם הפסקות קטנות בין שיעורים ארוכים, מטלות ומשימות הדורשות ריכוז גבוה לאורך כל שעות היום, עלינו להבין כיצד אנו יכולים לרתום את התזונה לצדנו מאשר שתהיה לנו לרועץ. פעמים רבות, בעיקר בתקופות עמוסות הגשות, אנו פונים למזונות 'מנחמים' אשר לרוב, המזונות הללו מעובדים, עתירי סוכר ומלח, ואף ממכרים.

סוכר מעובד הוא למעשה מזון שבתהליך העיבוד איבד את מרבית ערכיו התזונתיים כך שנותרה בו פחמימה לא מורכבת, שאינה מתעכלת בקלות בגוף. הסוכר המעובד נאגר בכבד, וכשאנחנו צורכים הרבה ממנו הוא מופץ בגוף (בעיקר בירכיים, באזור הבטן והחזה) כתאי שומן. מעבר לסכנת ההשמנה (שפוגעת בסיכוי שלנו להיראות טוב בביקיני), ההכבדה על הכבד באמצעות כמות גדולה של סוכר פוגעת בתפקוד שלו, וגורמת לתחושה של כבדות ועייפות מתמדת. תפקיד הכבד הינו לסנן את הדם ולנקות את הגוף מהפסולת שאנו צורכים בנשימה, באכילה ובשתייה ובכך לשמור על חיוניות ותפקוד נכון של הגוף.

מעבר להכבדה על תפקוד הכבד, צריכה של סוכר מעובד פוגעת ביכולת הריכוז שכן גורמת לנסיקה של רמת הסוכר בדם ולירידה חדה שלו לאחר זמן קצר. כך קורה, שלזמן קצר אנו מרגישים ערניים ולאחר מכן תחושת עייפות וחולשה מוגברת. אז, איך אנחנו יכולים להימנע מתופעות אלו ועדיין לשמור על רמות ריכוז לאורך היום?

ראשית, לתכנן ארוחות קטנות הכוללות ירקות חיים (בעיקר ירוקים) לאורך היום. הגוף שלנו נדרש למזון על מנת לתפקד כמו שרכב נדרש לדלק על מנת להמשיך לנסוע. שנית, להמיר את המזונות המעובדים במזון טרי וטבעי ממנו הגוף יוכל להפיק את מירב הויטמינים והמינרלים הנדרשים על מנת לתפקד כנדרש. תנסו ותיווכחו שכשאתם מזינים את עצמכם במזון טבעי וטרי הגוף שומר על חיוניותו, אתם תרגישו טוב יותר ותיראו טוב יותר.

דוגמאות לתחליפים בריאים שיוכלו לעזור: להמיר את השוקולדים והסוכרים בפירות ואגוזים. פירות כמו תפוח עץ או בננה יסייעו בתחושת ערנות מוגברת והם מתוקים מספיק כדי ליצור אפקט מנחם. אגוזים, שקדים ובוטנים הם מזונות עתירי ויטמינים והשומן ומעט החלבון הקיים בהם יסייעו לשמירה על תחושת שובע וחיוניות לאורך זמן. את המשקאות המוגזים המירו במים, תה או קפה, משקאות אשר כבר הוכחו כמסייעים למערכת העיכול מאשר מכבידים עליה.  

אז בפעם הבאה שאתם מושיטים יד לבמבה וקולה, תחשבו שוב אם זה באמת מה שיגרום לכם לתפקד טוב יותר או אולי אתם מעדיפים קפה טוב וסנדוויץ' או סלט שישמרו עליכם ערניים ורעננים.

bottom of page